天然‧名貴‧稀有‧絕品‧手工的「私人典藏館」

關於御見 / ABOUT US
御見綠寶石藝術館建管理念
為了保護臺灣原生、最珍貴的文物資產,我們耗費三十年之心血,將大地贈予的恩賜點滴的累積,至今已典藏數以千計的曠世稀珍,並因循天地萬物之理-「重人文、尊天道」,以「敬天愛物」的精神為核心,典藏之物以天然稀有、大地原生樹種、石材為主,保留每件作品原生之菁,施以精湛的手工藝法與創意巧思,為作品注入獨特的生命力,讓天地萬物與文化智慧能合而為一。
我們希望將這些秉持數十年的信念與守護臺灣文化的心願真正落實,而落實的方針,即是打造一座多元共融、以代表臺灣本土文化的「豐田玉」為主題的「臺灣瑰寶綠寶石博物館」,館藏另有臺灣玫瑰石、臺灣檜木、崖柏、黃金樟、花樟…等等16項館藏,希冀透過建造多元化、複合式博物館,讓臺灣最璀璨、珍貴的文化發揚至世界每個角落。

For protecting Taiwan's natural treasures, Meet Taiwanese Jade Museum spend thirty years collecting all the rare treasures in Taiwan. Our main collections are Taiwanese Jade, Rose Stone and wood curving of cypress and Gold camphor. In order to protect Taiwan's culture, our goal is to build a Taiwanese Jade museum, including sixteen other kinds of collection. Hoping to introduce Taiwan's culture to the world.
林煥雄先生的藝術典藏之路 / History of Collecting
1987年因對故鄉藝術文化的珍視,成立了全球第一座昌化雞血石專賣藝術坊,定名采石磯石雕藝術坊。
自1988至1995年,采石磯藝術坊共舉辦了108場的巡迴展覽,得到不絕如縷的迴響。
2001年領先全球,出版了全世界第一冊《中國國寶–昌化雞血石百件傳記》。
2006年成立“福爾摩沙綠寶石典藏館”。
2008年推動藝術進駐企業,推廣成立企業會館。
2010年編撰了兩本臺灣綠寶石專書、一本館藏木雕專書。
2014年開始,因對故鄉-浙江深厚情懷之故,與杭州正式進行文化交流,為推展兩岸文化深度交流而努力。
2015年更名為“御見綠寶石藝術館”。

Meet Taiwanese Jade museum was first set up in 1987 as a result of the collector Lin's passion on transmitting the art and culture of his hometown. From the year 1988 to 1994, he held 108 exhibitions in Caishiji, which was spoken highly of by the public. In 2001, the world's first book on Chicken Blood Stone titled A Biography of Hundreds of Changhus Chicken Blood Stone Artworks as Chinese Treasures was issued to the public. In 2006, Formosa Jade-Stone Collection Museum was established. In 2008, he set up art museum for enterprises in order to send the art to workplaces, and now is the preparatory office of Taiwanese Jade Museum.